2015. szeptember 26., szombat

„Hibbant-sziget: A semmi reménytől még 12 napi járóföld északra, de a halálra fagyástól még pár fok délre”





Első bekezdésemnél biztosan jól mutatna a kérdés, hogy van-e valaki, aki ráismer a filmre az első sora alapján. Ám akkor úgy tűnne, kíváncsi vagyok rá. Valójában aki látta, felismeri, aki felismeri, de nem emlékszik, úgyis rájön a képek alapján, aki meg nem látta, az jobb, ha még most távozik (feltéve ha még látni akarja).

A film pedig – mielőtt még valaki azt hinné, ez egy kvíz, és a megfejtésért jutalom jár – az „Így neveld a sárkányodat”.

Gyorsan leírom a tartalmát, szigorúan az amnéziások számára, szigorúan a „Port.hu”-ról másolva, mert mint már említettem, tőlem nem szabad a tartalmak iránt érdeklődni, mert módszeresen a csattanótól kezdem az ismertetést.

Íme:  A Cressida Cowell sikerkönyve alapján készült film a melák viking harcosok és vad    sárkányok világába röppenti nézőit. A történet középpontjában egy viking tinédzser áll, aki Hibbant-szigeten él, ahol a sárkányokkal való küzdelem a mindennapi élet része. Elérkezik a beavatás ideje, amikor hősünk bizonyíthatja rátermettségét törzsének és apjának. Ám amikor találkozik egy sebesült sárkánnyal, és végül összebarátkozik vele, a kis "sárkányölő" világa a feje tetejére áll.”

Mikor elkezdtem összegyűjteni a témámhoz kapcsolódó filmeket, bevallom, megfeledkeztem róla, holott egyrészt az egyik kedvencemről van szó, másrészt ebben a fogyatékosság szerves része a történetnek, ahol mellékszereplők, de ami fontosabb, főszereplők is különféle „károsodásokat” szenvednek.

Az első ilyen szereplő maga a főhős, Hablaty.                         


Az első rész végén, egy alfával (sárkányok közt 
egyfajta falkavezér) vívott küzdelme során szenvedte
 el a sérülést, aminek következtében bal lába, részleges,térd alatti amputációjára került sor. A hiányzó végtagot, Bélhangos (kovács) jóvoltából protézissel helyettesítették…hagyományos viking módra: sok vas, otromba felépítés,elnagyolt méretek.


Ha az elhárító mechanizmusokra gondolunk, megállapíthatjuk, hogy a készítők a lehető legpozitívabbakat válogatták ki Anna Freud „gyűjteményéből”. Az számára, aki az elhárító mechanizmusok hallatán ködös tekintettel, a legintellektuálisabb arckifejezését felvéve bólogat, gyorsan megsúgom, hogy ez a fogalom olyan védekezési mechanizmust jelent, aminek feladata megvédeni az egyént az őt érintő káros, önértékelési problémákat vagy szorongást előidéző felismerésektől. Röviden a negatív érzelmekkel való megküzdés változatait jelenti.
Hablaty jól kezeli sérülését, nem próbálja tagadni, hanem beletörődik helyzetébe, elfogadja azt. Megjelenik a disszociáció, vagyis a kellemetlen, kínos érzések, gondolatok kellemesekkel való helyettesítése, amiben nagy szerepet játszik a sárkánya. Hiszen nem egyedül tér magához, hanem Fogatlan fogadja, és ő lendíti át kezdeti csalódottságán.
Az első lépések bizonyultak a legnehezebbnek, nemcsak azért mert a protézis vagy 10 centivel hosszabb lett a kelleténél, hanem azért, mert ebben az új alakban kellett kiállnia a többiek elé. Azonban a viking közösségben, főleg a sárkányokkal folytatott harcok alatt nem volt ritka a végtagvesztés, így a közösség pozitívan fogadja őt, és továbbra is a törzs teljes jogú tagjának tartják. A második részben pedig észrevehetjük, hogy Hablaty képes volt előnyökre lelni a sérüléséből fakadó állapotban, ugyanis továbbfejleszti a végtagprotézisét, így újra képes lesz sárkányon repeszteni.  


Hablaty ezzel a magatartásával fontos üzeneteket sugároz:
1. Az élet nem ér véget egy ilyen baleset elszenvedésekor, nem kötelezi az egyént, hogy lemondjon vágyairól, kedvenc elfoglaltságairól.
2. Egy ilyen helyzetben nagyon fontos, hogy az illető ne magányosan küzdjön meg a problémával. Szüksége van a barátai támogatására.
3. Nem számít, milyen a fogyatékosság típusa, az egyén akkor is ember marad, ugyanúgy a közösség része, akár hős is válhat belőle. 
 



Azonban nem Hablaty az egyetlen, aki végtaghiánnyal rendelkezik.
Hű társa, sárkánya, Fogatlan farokprotézissel él. Farkának bal evezőszárnya hiányzik, s a sérülést Hablaty okozta. Lehet, hogy csupán véletlen, de mindkettejük bal végtagja károsodott. Fogatlan nem tud gazdája nélkül repülni, mert képtelen az irányításra, így egy egymást kiegészítő, összeszokott párost alkotnak.

 






Maga a fiú műlábát készítő viking, Bélhangos is  
végtagsérüléssel él, sőt halmozottan sérült. Ő

könyök alatt veszítette el egyik karját, valamint térd alatt hiányzik a jobb végtagja,de ez számára sem jelent akadályt,
mert élethelyzetekhez igazodó karprotézisek 
gyűjteményét tákolta össze.







 

A másik oldalon ott áll a második részben feltűnő Drákó Vérdung, vagyis a negatív főszereplő, akit váll alatt fosztott meg karjától egy sárkány. Az elfogadás hiánya, a tagadás agresszióvá fejlődik, megjelenik a leértékelés, vagyis magát mindenhatónak tekinti, magasabb rendűnek a többieknél. Cselekedeteiben a düh és a bosszú vezérli.   


Mára ennyi elég is lesz. Hogy mi lesz a következő film, amiről írok, fogalmam sincs legyen meglepetés.



2015. szeptember 20., vasárnap

Köszöntő



Mivel ez az első bejegyzésem, gondolom, illene bemutatkoznom, és elmondanom, hogy mégis mit keresek én itt, mit akarok és miért.
Másodéves gyógypedagógus hallgató vagyok, és ez a blog egy egyéni, órai projekt keretében jött létre, ami decemberben kerül majd értékelésre.

Hogy miért pont blog? Az emelt szintű magyar érettségi megtanított jól hazudni, ezért mondhatnám, hogy a blogok írása manapság széles körben elterjedt, így a bejegyzéseim sokak számára elérhetőek lesznek, és sokan lelik majd örömüket az olvasásukban.
Ez hivatalos magyarázatnak megteszi, de a valódi indok ennél egyszerűbb: egy honlap létrehozása túl nehéz lett volna számomra, az írásos beszámoló túl unalmas, a facebook-os csoport esetében fennállt volna a veszélye, hogy csak én olvasom, márpedig ennél kínosabb szituációt nehéz találni, a cikkek száma egy honlaphoz túl kevés, míg egy újság számára túl sok lett volna, ha pedig valaha is plakátkészítésre adtam a fejem, néhány óra múlva dührohammal küzdve akartam apró fecnikre szaggatni, és elégetni. Tehát maradt a blog, ami kellően egyszerű, nem tűnhet sem üresnek, sem túlzsúfoltnak, és persze még azt sem kell tudnom, olvassa-e valaki, sőt mások sem informálódhatnak (remélem).

Hogy mit is akarok? Ötöst.  Fogyatékossággal, segítéssel és más, ezekhez hasonló témákkal foglalkozó médiafelületet kellett létrehoznunk, s mivel az óra címe: Médiakultúra, nyilván a médiának kell központban állnia. Hogy mi is az a média? A média fogalmán a tömegkommunikáció eszközeit és intézményeit értjük, melyeknek lehetnek nyomtatott vagy elektronikus formái. Tehát például a televíziót, és a könyveket is ide sorolhatjuk.
Témámnak az érzékenyítést választottam. Mivel többnyire gyermekekkel fogok foglalkozni, ezért az érzékenyítést a gyermekműsorokban, gyermekek, vagy fiatalok számára készült filmekben szeretném felfedezni. Szeretnék egy összeállítást készíteni, hogy az egyes fogyatékosságtípusok milyen meglepően egyszerűen, és szinte észrevétlenül jelennek meg a gyermek és ifjúsági filmekben, de mivel a könyv is egy médium, ha kifogynék az ötletekből a könyvekre is szívesen áttérnék.

Hogy miért „Ráhatás” lett a blog címe? Késő van, nincs kedvem fennkölt magyarázatokat kitalálni. Tehát:
1. ez a név nem volt foglalt
2. az érzékenyítés hülyébben fest ékezetek nélkül
3. az érzékenyítés, vagyis az érzékennyé tevés nálam első hallásra negatívan csengett (hiszen érzékenyek lehetünk a kutyaszőrre, porra, darázscsípésre, tejtermékekre)
4. a címadás mindig nehezen ment…egyszer rám bízták egy komolyan hangzó órán, (Intézmények és szolgáltatások a gyógypedagógiában), ahol csoportokat kellett alkotnunk, hogy adjak én nevet a kicsi, öt főből álló társaságunknak. Hogy mi pattant ki a fejemből 2 órás gondolkodás után? 33.3 % esélyetek van kitalálni:
„Érzékenyítők”, „Akadálymentesítők” , „Botosjeti”

Egy fontos megjegyzés: az ismerőseim már alkalmazkodtak hozzám, és sosem vétik el azt a hibát, hogy megkérdezik tőlem, miről szól egy film vagy egy könyv. Már tudják, hogy az általam elmondott „rövid tartalom” keretében megtudhatják az összes szereplő nevét, elkövetkezendő halálának idejét, s természetesen a történet végét, az összes fordulattal, csattanóval együtt.
Hogy leredukáljam a fenti szöveget: VIGYÁZAT, SPOILERVESZÉLY!!!