2015. szeptember 26., szombat

„Hibbant-sziget: A semmi reménytől még 12 napi járóföld északra, de a halálra fagyástól még pár fok délre”





Első bekezdésemnél biztosan jól mutatna a kérdés, hogy van-e valaki, aki ráismer a filmre az első sora alapján. Ám akkor úgy tűnne, kíváncsi vagyok rá. Valójában aki látta, felismeri, aki felismeri, de nem emlékszik, úgyis rájön a képek alapján, aki meg nem látta, az jobb, ha még most távozik (feltéve ha még látni akarja).

A film pedig – mielőtt még valaki azt hinné, ez egy kvíz, és a megfejtésért jutalom jár – az „Így neveld a sárkányodat”.

Gyorsan leírom a tartalmát, szigorúan az amnéziások számára, szigorúan a „Port.hu”-ról másolva, mert mint már említettem, tőlem nem szabad a tartalmak iránt érdeklődni, mert módszeresen a csattanótól kezdem az ismertetést.

Íme:  A Cressida Cowell sikerkönyve alapján készült film a melák viking harcosok és vad    sárkányok világába röppenti nézőit. A történet középpontjában egy viking tinédzser áll, aki Hibbant-szigeten él, ahol a sárkányokkal való küzdelem a mindennapi élet része. Elérkezik a beavatás ideje, amikor hősünk bizonyíthatja rátermettségét törzsének és apjának. Ám amikor találkozik egy sebesült sárkánnyal, és végül összebarátkozik vele, a kis "sárkányölő" világa a feje tetejére áll.”

Mikor elkezdtem összegyűjteni a témámhoz kapcsolódó filmeket, bevallom, megfeledkeztem róla, holott egyrészt az egyik kedvencemről van szó, másrészt ebben a fogyatékosság szerves része a történetnek, ahol mellékszereplők, de ami fontosabb, főszereplők is különféle „károsodásokat” szenvednek.

Az első ilyen szereplő maga a főhős, Hablaty.                         


Az első rész végén, egy alfával (sárkányok közt 
egyfajta falkavezér) vívott küzdelme során szenvedte
 el a sérülést, aminek következtében bal lába, részleges,térd alatti amputációjára került sor. A hiányzó végtagot, Bélhangos (kovács) jóvoltából protézissel helyettesítették…hagyományos viking módra: sok vas, otromba felépítés,elnagyolt méretek.


Ha az elhárító mechanizmusokra gondolunk, megállapíthatjuk, hogy a készítők a lehető legpozitívabbakat válogatták ki Anna Freud „gyűjteményéből”. Az számára, aki az elhárító mechanizmusok hallatán ködös tekintettel, a legintellektuálisabb arckifejezését felvéve bólogat, gyorsan megsúgom, hogy ez a fogalom olyan védekezési mechanizmust jelent, aminek feladata megvédeni az egyént az őt érintő káros, önértékelési problémákat vagy szorongást előidéző felismerésektől. Röviden a negatív érzelmekkel való megküzdés változatait jelenti.
Hablaty jól kezeli sérülését, nem próbálja tagadni, hanem beletörődik helyzetébe, elfogadja azt. Megjelenik a disszociáció, vagyis a kellemetlen, kínos érzések, gondolatok kellemesekkel való helyettesítése, amiben nagy szerepet játszik a sárkánya. Hiszen nem egyedül tér magához, hanem Fogatlan fogadja, és ő lendíti át kezdeti csalódottságán.
Az első lépések bizonyultak a legnehezebbnek, nemcsak azért mert a protézis vagy 10 centivel hosszabb lett a kelleténél, hanem azért, mert ebben az új alakban kellett kiállnia a többiek elé. Azonban a viking közösségben, főleg a sárkányokkal folytatott harcok alatt nem volt ritka a végtagvesztés, így a közösség pozitívan fogadja őt, és továbbra is a törzs teljes jogú tagjának tartják. A második részben pedig észrevehetjük, hogy Hablaty képes volt előnyökre lelni a sérüléséből fakadó állapotban, ugyanis továbbfejleszti a végtagprotézisét, így újra képes lesz sárkányon repeszteni.  


Hablaty ezzel a magatartásával fontos üzeneteket sugároz:
1. Az élet nem ér véget egy ilyen baleset elszenvedésekor, nem kötelezi az egyént, hogy lemondjon vágyairól, kedvenc elfoglaltságairól.
2. Egy ilyen helyzetben nagyon fontos, hogy az illető ne magányosan küzdjön meg a problémával. Szüksége van a barátai támogatására.
3. Nem számít, milyen a fogyatékosság típusa, az egyén akkor is ember marad, ugyanúgy a közösség része, akár hős is válhat belőle. 
 



Azonban nem Hablaty az egyetlen, aki végtaghiánnyal rendelkezik.
Hű társa, sárkánya, Fogatlan farokprotézissel él. Farkának bal evezőszárnya hiányzik, s a sérülést Hablaty okozta. Lehet, hogy csupán véletlen, de mindkettejük bal végtagja károsodott. Fogatlan nem tud gazdája nélkül repülni, mert képtelen az irányításra, így egy egymást kiegészítő, összeszokott párost alkotnak.

 






Maga a fiú műlábát készítő viking, Bélhangos is  
végtagsérüléssel él, sőt halmozottan sérült. Ő

könyök alatt veszítette el egyik karját, valamint térd alatt hiányzik a jobb végtagja,de ez számára sem jelent akadályt,
mert élethelyzetekhez igazodó karprotézisek 
gyűjteményét tákolta össze.







 

A másik oldalon ott áll a második részben feltűnő Drákó Vérdung, vagyis a negatív főszereplő, akit váll alatt fosztott meg karjától egy sárkány. Az elfogadás hiánya, a tagadás agresszióvá fejlődik, megjelenik a leértékelés, vagyis magát mindenhatónak tekinti, magasabb rendűnek a többieknél. Cselekedeteiben a düh és a bosszú vezérli.   


Mára ennyi elég is lesz. Hogy mi lesz a következő film, amiről írok, fogalmam sincs legyen meglepetés.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése